MP3'S not playing?


Joined
May 8, 2009
Messages
6
Reaction score
0
Hey guys, i installed windows 7 RC yesterday, all is working fine except when i play an mp3, all i get is a horrible scratchy, hissy sound, i cant describe it really, is this only me or is it a bug anyone is aware of? i remember reading somewhere about a patch Microsoft had released but i cant find that forum now!. Apologies if this has been talked about already, but i cant seem to find any info.
Any helop would be great!
 
Ad

Advertisements

James M. Fisher

Geezer
Microsoft MVP
Joined
Apr 30, 2009
Messages
171
Reaction score
31
There was a patch for the initial public beta, but it was for corruption of mp3 file ID tags (blogged here). I've not experienced any problems with MP3s at all. It sounds (excuse the pun) as if it is your sound card drivers.
Do your system sounds play clearly?
 
Joined
May 8, 2009
Messages
6
Reaction score
0
hey, thnks for the quick reply!< yeah, all my sysem sounds are fine, and watching tv online etc from the bbc and youtube etc, the sound works fine on there to, its just MP3'S, it seems very strange!
 

James M. Fisher

Geezer
Microsoft MVP
Joined
Apr 30, 2009
Messages
171
Reaction score
31
I would try another audio player to see if that rules out WMP (assuming that is what you are using in Win7).
 

olg207

VIP Member
Joined
Feb 23, 2009
Messages
337
Reaction score
21
try device manager and see if their are any exclamtion marks next to any icons.
 

Ian

Administrator
Joined
Oct 17, 2008
Messages
3,482
Reaction score
632
I'd try installing some newer sound drivers like James suggested, as although it only seems to be MP3 files it could still be a driver problem :) If you're after a free and simple media player to rule out Windows Media Player, VLC is a good option.
 
Ad

Advertisements

Joined
May 8, 2009
Messages
6
Reaction score
0
cheers for the advice, i tried wimamp but it does exactly the same, very strange. There are no exclimation marks next to the sound card in device manager. Will there even be drivers for windows 7? or would i just select the newest vista ones?
 

Core

all ball, no chain
Moderator
Joined
Feb 13, 2009
Messages
1,175
Reaction score
272
Give us your sound card (or chipset if onboard) info and we'll see if we can find some beta drivers from OEM that might work with 7, should they exist at this point. Vista drivers may work but I'd try 7-specific ones first if possible.

You can also try (re)installing an mp3 codec in case the codec's corrupt.
 
Joined
May 8, 2009
Messages
6
Reaction score
0
Give us your sound card (or chipset if onboard) info and we'll see if we can find some beta drivers from OEM that might work with 7, should they exist at this point. Vista drivers may work but I'd try 7-specific ones first if possible.

You can also try (re)installing an mp3 codec in case the codec's corrupt.


hi, stupid question, but, im not amazingly great at computers ( i know enough to get me around, a little like being able to ask for a beer in germany), how do i find out what chipset it is i have??,
 
Last edited:

James M. Fisher

Geezer
Microsoft MVP
Joined
Apr 30, 2009
Messages
171
Reaction score
31
Everest:there's a name I have not heard in some time! It was great when it was a freeware application.
There's also Belarc Advisor which is pretty good, although not as thorough as Everest.
 
Ad

Advertisements

Joined
May 8, 2009
Messages
6
Reaction score
0
thanks for the advice guys, well i used Everest, and theres is alot of information, i will give you what i think is relivent, im sure i will miss something out though lol

the chipset is "North Bridge : Intel Crestline - GML GL960

Motherboard name - Acer Extensa 4220

thanks for your help!!
 

Core

all ball, no chain
Moderator
Joined
Feb 13, 2009
Messages
1,175
Reaction score
272
thanks for the advice guys, well i used Everest, and theres is alot of information, i will give you what i think is relivent, im sure i will miss something out though lol

the chipset is "North Bridge : Intel Crestline - GML GL960

Motherboard name - Acer Extensa 4220

thanks for your help!!
Uses RealTek if I am not mistaken. Download R2.22 Vista 32/64 driver from here. It's Win7 compatible. Give that a go and reboot, see if it helps.
 
Joined
May 8, 2009
Messages
6
Reaction score
0
hey, i tried downloading the file you suggested however there was only version 22.23 not .22, is that an updated version>? and if so shall i download that one instead as i can seem to see the .22 version.
 
Ad

Advertisements

Joined
Mar 28, 2009
Messages
129
Reaction score
2
integrated realtek alc888 works fine with vista 2.20 driver pack
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top