Microsoft Security Essentials question

Discussion in 'Software' started by brkkab123, Aug 30, 2010.

  1. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    I installed MSE last week on a new pc I built that's running Windows 7 Professional x64. I have it configured to check for updates before performing a Full Scan daily at 9:00 A.M.
    Why is it that these 9:00 A.M. Full Scans aren't starting until 11:29 A.M.
    My computer isn't being used at 9 A.M. by me or anyone else.
    brkkab123, Aug 30, 2010
    #1
    1. Advertising

  2. brkkab123

    clifford_cooley VIP Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    4,903
    Are you sure that is when it starts or is that the time the scan finishes?
    clifford_cooley, Aug 30, 2010
    #2
    brkkab123 likes this.
    1. Advertising

  3. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    Yes the timr is starts is correct

    Yes, the 11:29 A.M. time is when it started today. It was still scanning until a little after 1:00 P.M..
    I noticed over the weekend it wasn't starting until after 10:30 - 11:00 A.M.
    This morning I had to go get some lab work done at the hospital.
    I got home at about 12:50 P.M. , right clicked Security Essential to open it and it was still scanning my C: drive. The time it said for starting was 11:29A.M. It still hadn't gotten to my D: drive, where Contacts, Documents, Downloads,Music, Photos, Saved Games and Videos are stored. Here's a screenshot of Security Essentials and msinfo32 zipped.

    Attached Files:

    Last edited: Aug 30, 2010
    brkkab123, Aug 30, 2010
    #3
  4. brkkab123

    TrainableMan ^ The World's First ^ Moderator

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    8,287
    Location:
    PA, USA
    What happens if you set it to run at 6:30 ?
    TrainableMan, Aug 31, 2010
    #4
    brkkab123 likes this.
  5. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    I'll have to try it.

    I'll change it to 6:30 A.M. and get back to you.
    brkkab123, Aug 31, 2010
    #5
  6. brkkab123

    catilley1092 Win 7/Linux Mint Lover VIP Member

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    3,507
    Location:
    North Carolina, USA
    Make sure that in your scheduled scan options that the option "Start the scheduled scan only when my computer is on but not in use" is unchecked. Don't forget to click to save changes.

    This is how I have MSE configured to auto update and scan, at 1:00AM, when I'm usually on it. That way, I know that it's working as it should.

    Hope this helps.

    Cat
    catilley1092, Aug 31, 2010
    #6
    brkkab123 likes this.
  7. brkkab123

    davehc Microsoft MVP

    Joined:
    Jul 20, 2009
    Messages:
    1,957
    Location:
    Denmark
    Not the object of the OP's enquiry, but isn't a daily full scan a little overboard?
    I choose manual and run the scan when it suits me - usually not more than fortnightly, fwiw.
    davehc, Aug 31, 2010
    #7
    brkkab123 likes this.
  8. brkkab123

    catilley1092 Win 7/Linux Mint Lover VIP Member

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    3,507
    Location:
    North Carolina, USA
    I never run the full scan while using the computer, but I do a short one every night. That way, it will stay updated, and hunt for viruses while I'm on here. I do a full scan about every three days with MSE, while I'm not on here, manually.

    Cat
    catilley1092, Aug 31, 2010
    #8
  9. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    Computer Froze Up

    When I turned my monitor on my computer was froze up. Mouse wouldn't move. Booted into Safe Mode ran Check Disk on D: partition (ran inside safe mode. Didn't request to schedule it as normal.)No errors on D:. Ran Check Disk on C:. No errors there.
    brkkab123, Aug 31, 2010
    #9
  10. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    That option was never checked from the get go.

    That option was never checked. The only options I set were the Full Scan, Time, Frequency (Daily) and Check for Signature Updates Before Scan. The option you mentioned Cat has always been unchecked since MSE installation.
    brkkab123, Aug 31, 2010
    #10
  11. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    Better to be safe than sorry.

    May be overkill, but it's better to be safe than sorry. Especially, with all the new malware out there.
    brkkab123, Aug 31, 2010
    #11
  12. brkkab123

    TorrentG

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    1,752
    It could be somehow related to a regional issue. The machine may be in one time zone and set for it while MSE is somehow going by a different time zone.

    I dunno, it's just a guess.
    TorrentG, Aug 31, 2010
    #12
    brkkab123 likes this.
  13. brkkab123

    catilley1092 Win 7/Linux Mint Lover VIP Member

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    3,507
    Location:
    North Carolina, USA
    brkkab123, do you have a recent backup of your computer that was taken while the computer was working fine? If so, now may be a good time to revert to it. You should have a rescue CD to boot from to begin the process.

    If you were having no problems at the time of the backup, you should be good to go, assuming that you have no hardware problems that developed afterward.

    Keep us posted.

    Cat
    Last edited: Aug 31, 2010
    catilley1092, Aug 31, 2010
    #13
    brkkab123 likes this.
  14. brkkab123

    TrainableMan ^ The World's First ^ Moderator

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    8,287
    Location:
    PA, USA
    Your computer likely went into hibernation. Many computers including mine don't hibernate they go in to a dang coma. There is a power management setting in device manager you can tell it not to put the mouse to sleep, this may help. Keyboard spacebar is another possibility to wake it up. And increasing or disabling sleep options are another possibility if you can not get it to ever wake when this happens.

    I honestly don't believe this has anything to do with the virus scanning issue. Can you check scan logs to see if that ran or tried to run? If your computer was hibernating it may not wake up to run scheduled events but I'm not sure as I disabled sleep/hibernation due to the "coma" issue.
    TrainableMan, Aug 31, 2010
    #14
    brkkab123 likes this.
  15. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    Not set to sleep or hibernate.

    My power paln is High Performance. I don't have anything set to Hibernate or Sleep. I turn my montor off myself before bed and that's when MSE is set to scan. When I get up, I update MSE, ThreatFire, etc. and reboot. I then run Windows Update and reboot if needed. I then run Update Notifier from Clearsofts.org, Microsoft Baseline Security Analyzer ans Secunia PSI to make sure I didn't miss any updates daily. I also run DriverAgent weekly to track down any updated drivers I may need.
    brkkab123, Aug 31, 2010
    #15
  16. brkkab123

    TorrentG

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    1,752
    Ouch, not so good for system uptime, huh?

    http://www.w7forums.com/system-uptime-t7576.html

    DriverAgent not such a good idea as it can disable the machine with one bad driver download. It happens all the time. Always visit manufacturers' websites for updates.
    TorrentG, Aug 31, 2010
    #16
    brkkab123 likes this.
  17. brkkab123

    TrainableMan ^ The World's First ^ Moderator

    Joined:
    May 10, 2010
    Messages:
    8,287
    Location:
    PA, USA
    Unless you turned it off in advanced options it may still be set to hibernate w/o sleep. If you go to Power Settings, Sleep may be set to never but please click the Change Advanced Power Settings. In that window under sleep is that also never? hybrid off? hibernate never? Wake timers enable. Also Hard disk - Turn off hard disk never?
    TrainableMan, Aug 31, 2010
    #17
    brkkab123 likes this.
  18. brkkab123

    TorrentG

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    1,752
    I think TM might be on to something.

    Try disabling hibernation. In an elevated command prompt, type the follwoing then press enter:

    powercfg -h off
    TorrentG, Aug 31, 2010
    #18
    brkkab123 and TrainableMan like this.
  19. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    Will do

    I'll do that. I do remeber on my other computer Vista Ultimate x64, that if Hibernate was disabled my APC BackUPS BE 750G-LM would pester me about Hibernation at startup. I use the same UPS on this pc.
    brkkab123, Sep 1, 2010
    #19
  20. brkkab123

    brkkab123 VIP Member

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    1,279
    Location:
    Florida
    Been there done that

    Yeah, that's how I configured the Power Options through Advanced Power Options.
    brkkab123, Sep 1, 2010
    #20
    1. Advertising

Want to reply to this thread or ask your own question?

It takes just 2 minutes to sign up (and it's free!). Just click the sign up button to choose a username and then you can ask your own questions on the forum.
Similar Threads
  1. Percival P. Cassidy

    Microsoft Security Essentials -- how effective?

    Percival P. Cassidy, May 26, 2010, in forum: alt.windows7.general
    Replies:
    22
    Views:
    3,980
    fallsoff
    Apr 9, 2012
  2. Ian
    Replies:
    4
    Views:
    2,183
    catilley1092
    Jul 28, 2010
  3. clifford_cooley

    Microsoft Security Essentials

    clifford_cooley, Aug 11, 2010, in forum: Free Software Database
    Replies:
    18
    Views:
    3,653
    altinkumhomes
    Dec 23, 2011
  4. Nibiru2012
    Replies:
    2
    Views:
    1,996
    TrainableMan
    Sep 26, 2010
  5. Chet@home.net

    Microsoft Security Essentials / Windows Updates Question

    Chet@home.net, Jun 17, 2011, in forum: alt.windows7.general
    Replies:
    33
    Views:
    3,146
    Gene E. Bloch
    Jun 20, 2011
Loading...

Share This Page